Antioxidanty jsou látky, které se ukázaly být účinné při zachování kontroly právě nad volnými radikály. Omezují působení oxidativního poškození a přispívají tak k podpoře celkového zdraví člověka. Působení volných radikálů v těle může způsobit rozsáhlé škody na zdraví, proto je nezbytně nutné snížit jejich vliv na organismus. Jak již bylo v příspěvku zmíněno, klíčovou roli ke snížení účinků volných radikálů hrají antioxidanty.
Flavonoidy
Antioxidanty získáváme konzumací různých potravin. Mezi nejznámější patří vitamin A, vitamin C, karotenoidy, selen a flavonoidy. Studie však dokazují, že nejúčinnějšími antioxidanty jsou právě flavonoidy. Flavonoidy také mohou přispět k urychlení regenerace svalů po náročném tréninku. Je proto potřeba zařadit to denního jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, jedině tak lze minimalizovat působení škodlivý radikálů.
Zdroje potravin s obsahem flavonoidů:
Ovoce
Ovoce je výborným zdrojem antioxidantů. Konzumujte jablka, třešně, broskve, pomeranče, které obsahují velký podíl flavonoidů.
Zelenina
Četné studie dokazují, že v některých druzích zeleniny jsou také obsaženy flavonoidy, zvláště pak ve fazolích a rajčatech. Nižší podíl flavonoidů byl nalezen ve sladkých bramborách a špenátu.
Zelený čaj a červené víno
Koncentraci flavonoidů obsahuje zelený čaj a červené víno, proto je vhodné pití zeleného čaje a červeného vína (max. 2dl červeného vína za den, větší množství červeného vína má negativní dopad na organismus vzhledem k obsahu alkoholu).