Pociťujete únavu, vyčerpanost, útlum, nechce se Vám po celodenním pracovním shonu do posilovny? Není se co divit, většinou není čas ani na kvalitní stravování a odbudete se nějakým Fast Foodem v rychlém občerstvení. A výsledek se dostavil… Jak asi může vypadat Váš trénink za takovýchto okolností a je možné tento nežádoucí stav zvrátit? Ale ano, stačí těsně před plánovaným tréninkem, či jinou fyzickou aktivitou si vzít glukózu. Proč? Nízká hladina glukózy – tedy krevního cukru, odborně se tento stav nazývá hypoglykémie, je s velkou pravděpodobností pravou příčinou těch nežádoucích stavů malátnosti a útlumu.
Glukóza, hroznový cukr, nazývaný také dextróza je tak zvaný monosacharid a v společenství ostatních cukrů zaujímá zcela výjimečné postavení. Skládá se z té nejjednodušší molekuly, která se již nedá dále štěpit a pouze a jednoduše prochází přes střevní stěnu okamžitě do krve. A to je obrovská výhoda, kdy po vypití roztoku glukózy se hladina krevního cukru díky tomu velmi rychle – v průběhu několika minut – a razantně zvýší. A nejednou se cítíme nabití energii a jsme schopni v posilovně doslova „ohýbat železa", že trénink má úplně jinou kvalitu a intenzitu snad ani není třeba dodávat… A co uděláme po tréninku? Opět použijeme glukózu – to je ta nejvhodnější doba pro její využití. Pokud jsme poctivě trénovali (nebo třeba šlapali několik hodin na kole), tak energetické zásoby jsou vyčerpány a my nutně – a to nejlépe ještě v posilovně – potřebujeme obnovit svalový glykogen, ten totiž není nic jiného než propojený velký počet molekul glukózy. Množství použité glukózy by mělo být přímo úměrné délce a intenzitě tréninku, tedy stavu vyčerpanosti a může se pohybovat až kolem 1 gramu na 1 kg tělesné váhy. Doporučuji zároveň použít i syrovátkový proteinový koncentrát v dávce 30 až 40 gramů, protože kombinace proteinů a glukózy převyšuje efekt samostatně podaných cukrů… Co se vlastně po tréninku díky příjmu glukózy děje? Jak již jsem popsal, dochází k okamžitému vstřebání a prudkému zvýšení krevního cukru (hyperglykémie) – a teď nastane jev, který nazýváme inzulinová anabolizace: téměř okamžitá reakce hormonu inzulinu, který glukózu doslova vytáhne z krevního oběhu do svalové buňky a tím zajistí obnovu svalového glykogenu. A co víc – dojde k superkompenzaci – tedy nejenom k obnovení, ale i k navýšení energetických zdrojů oproti původnímu stavu. Výsledek? Naše trénovanost se takto neustále zvyšuje a my máme více a více energie…
Glukóza je opravdu pro náš organismus nepostradatelná a její minimální denní potřeba je kolem 150 gramů. A jen samotný mozek ji spotřebuje celých 25%, protože je jediným zdrojem jeho výživy (a pak se nedivte, že jste při hypoglykemii tak unavení). Ovšem to zdaleka neznamená, že toto množství máte také zkonzumovat! Organismus si v podstatě veškerý přijatý cukr dokáže přeměnit na glukózu, včetně toho nejobvyklejšího, tedy řepného (ten se ovšem jako disacharid musí poměrně složitě trávit). Výhodou glukózy je i skutečnost, že je o 20% méně sladivá oproti řepnému cukru a tím ji můžeme použít větší množství, aniž by byl nápoj přeslazený. Nejenom vodu, ale i čaj, káva (kombinace s kofeinem je velmi vhodná) nebo mléko můžeme použít jako rozpouštědlo glukózy.
ve 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 1520 kJ / 363 kcal |
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 99,5 g |
Tuk | 0 g |