- výborná chuť
- dodají cenné živiny
obsahují amarantovou mouku, která:
- je nutričně hodnotná
- obsahuje dobře stravitelné škroby
- obsahuje nenasycené mastné kyseliny (snižují cholesterol)
- obsahuje vlákninu
- je přírodním zdrojem rutinu
- je cenným zdrojem bílkovin
Tyčinka Crispins amarantová - to, co dělá tuto tyčku po výživové stránce tak atraktivní, je především obsah amarantové mouky – latinský název Amaranthus, česky laskavec, donedávna téměř zapomenutá „nepravá" obilovina (nepatří mezi obiloviny, ale zpracovává se obdobně na mouku). Tato rostlina byla doslova uctívaná již čtyři tisíce let před naším letopočtem jihoamerickými Indiány a to ze zcela racionálních důvodů na základě výjimečnosti jejího složení. V současnosti je již hitem zdravé výživy – a to zcela oprávněně. Její semena jsou tak nutričně hodnotné především díky obsahu důležitých esenciálních aminokyselin (lyzin, leucin, izoleucin, tryptofan), které nejsou v jiných obilovinách dostatečně zastoupeny. Zrno a potažmo mouka obsahuje 15% vlákniny a co to znamená pro naše zdraví a to zvláště trávicího traktu netřeba zdůrazňovat. Dominuje obsah velmi dobře stravitelných škrobů, nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu a působí preventivně proti ateroskleróze. Amarant je velmi cenným zdrojem bílkovin (aminokyselinovým složením se přibližuje plnohodnotným bílkovinám živočišného původu), zvláště pro osoby citlivé na lepek. Amarantová mouka je skvělým zdrojem minerálních látek (hořčík, vápník, draslík a železo) a vitamínů (B 12, riboflavin, vitamín E). Ta je ale jeden ze dvou hlavních komponentů amarantové tyčky a tím druhým je kukuřičná krupice. Kukuřice rozhodně u nás nepatří mezi běžně konzumované plodiny (výjimkou jsou kukuřičné lupínky) a to je rozhodně škoda. Podobně jako obiloviny obsahuje velké množství sacharidů, ale s vysokým zastoupením glukózy, která je nezbytná pro správnou činnost nervové soustavy. Je bohatá na minerální látky – železo, zinek, hořčík, mangan a vitamíny skupiny B. Bílkovina v kukuřici, stejně jako v amarantu, na rozdíl od jiných obilovin, neobsahuje lepek (!) a tak je po této stránce velmi cenná, zvláště pro stále se rozšiřující skupinu obyvatel trpících záněty tlustého střeva a s tím spojenými nemocemi...
Tabulka nutričních hodnot: | ve 100 g / GDA* | v porci (8g) / GDA* |
Energetická hodnota | 1490 kJ(357 kcal) / 18% | 119 kJ(29 kcal) / 1% |
Bílkoviny | 9,9 g / 20% | 0,8 g / 2% |
Sacharidy | 70,9 g / 26% | 5,7 g / 2% |
z toho cukr | 1,7 g / 2% | 0,1 g / 0% |
Tuky | 1,1 g / 2% | 0,1 g / 0% |
z toho nas. m. k. | 0,2 g / 1% | 0,0 g / 0% |
Vláknina | 6,7 g / 27% | 0,5 g / 2% |
Sodík | 0,5 g / 21% | 0,0 g / 2% |
*GDA = Doporučené denní množství pro dospělé
Tyčinky Crispins - BIO žitné, jemné solené:
- výborná chuť
- dodají cenné živiny
- obsahují vlákninu
Tyčinka Crispins jemně solená – je v podstatě
jednosložková, protože pokud pomineme použitou sůl, tak jediným jejím
komponentem je žitná mouka. Pokud se Vám to zdá málo, tak je třeba si
uvědomit, že právě žito a výrobky z něho patří mezi v současnosti
nedoceněnou obilninu. Asi těžko rozeznáte žitné zrno od těch ostatních,
ale rozdíl spočívá právě uvnitř. Žito má více bílkovin než pšenice a
pochopitelně jako u každé obilniny v procentickém obsahu převládá škrob,
ale jeho částice jsou dobře obalené celulózou a proto se pomalu tráví a
vstřebává a díky tomu dobře snášejí tento výrobek i diabetici. Žito a
mouka z něho je bohatá na vitamíny a to zvláště skupiny B a na fosfor,
hořčík, železo, zinek, selen a jiné stopové prvky.
Pravidelná konzumace výrobků z žita a žitné mouky vede k zlepšení
činnosti krevního oběhu, k snižování krevného tlaku a k zvýšení
pružnosti artérií a s tím spojené prevence arteriosklerózy. Kdyby toto
bylo vše, v čem nám mohou jemně solené tyčky Crispins prospět, tak by to
bylo již dostatečné zdůvodnění jejich konzumace, ale... podívejte se
ještě jednou a pozorněji na složení výrobku. Co by Vás mělo zaujmout?
Ale ano – je to unikátní obsah vlákniny! Té vlákniny, která je v
současné době s ohledem na zdravou racionální výživu skloňovaná ve všech
pádech... a není se čemu divit - její někdy až křiklavý nedostatek v
našem jídelníčku je dáván do přímé souvislosti s nejrozšířenější
rakovinou tlustého střeva - jejíž výskyt je bohužel naším smutným
celosvětovým primátem.
Jedno padesátigramové balení jemně solených tyček Crispins nám dodá 7 až 8 gramů této cenné, byť nestravitelné složky potravy!
Tabulka nutričních hodnot: | ve 100 g / GDA* | v porci (8g) / GDA* |
Energetická hodnota | 1286 kJ(308 kcal) / 15% | 103 kJ(25 kcal) / 1% |
Bílkoviny | 19,7 g / 19% | 0,8 g / 2% |
Sacharidy | 56,9 g / 21% | 4,6 g / 2% |
z toho cukr | 3,4 g / 4% | 0,3 g / 0% |
Tuky | 1,8 g / 3% | 0,1 g / 0% |
z toho nas. m. k. | 0,2 g / 1% | 0,0 g / 0% |
Vláknina | 14,8 g / 59% | 1,2 g / 5% |
Sodík | 0,0 g / 1% | 0,0 g / 1% |
*GDA = Doporučené denní množství pro dospělé
Ať již si vyberete jemně solenou nebo amarantovou tyčku Crispins, tak rozhodně oboje je dobrá volba. A pochutnáte si s dobrým pocitem, že jste udělali i něco pro své zdraví!
Těžko se ubráníte, abyste nesnědli celé balení tyček „na posezení" (naštěstí má pouze 50 gramů), tak chutná je kombinace kukuřičné krupice s pohankovou moukou, ochucená sušenou cibulí a kmínem.