Kokosový olej se v našem těle během trávení rozkládá na glukózu, neboli hroznový cukr, který postupně dodává tělu energii a přitom se v něm neusazuje (postupné dodávání energie je způsobeno delším procesem trávení kokosového oleje). Proto se také panenský kokosový olej doporučuje lidem, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi nebo přímo diabetikům. Konzumace kokosového oleje stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek.
Panenský kokosový olej je výborný i při redukční dietě. Pár lžiček kokosového oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, zabraňuje tedy nárazovému přejídání, které způsobuje známý jo-jo efekt. Kokosový olej nezatěžuje štítnou žlázu.
Panenský kokosový olej je také velmi odolný proti žluknutí neboli oxidaci. Žluknutí je velkou slabinou rostlinných olejů, které nejsou čerstvé a za studena lisované. Při něm vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny, které způsobují ucpávání tepen a podílí se na vzniku srdečních a cévních chorob. Organismus se těchto trans-mastných kyselin totiž velmi složitě zbavuje.
Kokosový olej je také tepelně stabilní, takže se nepřepaluje. Složení
kokosového oleje je úplně jiné, než u ostatních rostlinných olejů. Je
podobné spíše sádlu a proto má panenský kokosový olej i podobné
skupenství – při pokojové teplotě je v pevném, ale měkkém stavu, po
zahřátí teče.
Výživové hodnoty |
100 g | * (100g) |
Energie | 3467 kJ / 828 kcal | 41 % |
Tuky | 92 g | 131 % |
- nas.mastných kyselin | 87 g | 435 % |
- nenas.mastných kyselin | 4 g | - |
- polynenasycen.mastných kyselin | 1 g | - |
Sacharidy | 0 g | 0 % |
- z toho cukry | 0 g | 0 % |
Bílkoviny | 0 g | 0 % |
Sůl | 0 g | 0 % |
* - Referenční příjem průměrného dospělého (8400kJ / 2000 kcal) |
Upozornění: Skladujte při pokojové teplotě. Spotřebujte před koncem spotřeby: Datum (číslo šarže) na spodní straně obalu.
Upozornění pro alergiky: Výrobek může obsahovat stopy ořechů.