Citrulin je neesenciální aminokyselina, kterou tělo může produkovat z jiné aminokyseliny, ornithinu. Citrulin je prekurzorem argininu, který je klíčový pro produkci oxidu dusnatého (NO). Citrulline se stal populární zejména mezi sportovci a lidmi, kteří se zajímají o svou fyzickou kondici a aktivní životní styl. Je široce používán ve sportovní výživě a doplňcích stravy. Správné dávkování citrullinu se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a zamýšleném cíli. Citrulin je obvykle dobře snášen lidským tělem.
Citrulin se přirozeně vyskytuje v potravinách, především v ovoci a zelenině:
- Vodní meloun - toto ovoce je nejbohatším přírodním zdrojem citrulinu a bylo po něm dokonce pojmenováno (z latinského Citrullus vulgaris).
- Okurky - obsahují menší množství citrulinu, zejména v kůře.
- Dýně - semena dýní a také jejich dužnina obsahují citrulin.
- Melouny - podobně jako vodní meloun, i další typy melounů obsahují citrulin, ale v menších množstvích.
Tyto potraviny poskytují citrulin v nízkých množstvích, a proto lidé, kteří chtějí využít jeho účinky, jej často doplňují prostřednictvím doplňků stravy s vyšším obsahem této aminokyseliny.
Steviol-glykosidy jsou získávány z listů rostliny Stévie sladké (Stevia rebaudiana), která je ceněna pro svoji vysokou sladivost. Steviol-glykosidy jako sladidlo jsou na rozdíl od cukru téměř bez kalorií, mají nízký glykemický index a nepřispívají k tvorbě zubního kazu. Potraviny s nižší hodnotou glykemického indexu zvyšují hladinu krevního cukru pozvolněji, což je výhodné především pro diabetiky, při nadváze a redukčních dietách, ale i pro normální kondici.
Celý výrobní proces je certifikován podle IFS Food. Proč jsme nahradili certifikaci ISO 22000:2018 za IFS Food?
IFS Food je celosvětově uznávaná certifikace bezpečnosti a kvality potravinových produktů určená pro audity kvality výrobních procesů a produktů. Jednotný mezinárodně uznávaný potravinový standard umožňuje zajistit celosvětově uznávanou konzistentní bezpečnost a nejvyšší možnou kvalitu potravin. Na tvorbě standardů IFS se podílely německé (HDE), francouzské (FCD) a italské (ANCC, ANCD) maloobchodní svazy ve spolupráci s výrobci.
O čem vypovídá IFS certifikace?
- o vysoké kvalitě použitých surovin
- o vysokém standardu skladování surovin
- o maximální kvalitě celého procesu výroby
- celosvětově zvyšuje důvěryhodnost produktů a značek
Balení: 240 g
Počet dávek: 30
Doporučená denní dávka: 1x denně 1 dávku (1 odměrku) rozmíchejte ve 300 ml vody a vypijte nejlépe 30 min před tréninkem. Nápoj lze konzumovat rovněž v průběhu tréninku, jako funkční tréninkový nápoj. Nepřekračujte doporučené dávkování.
Příchuť | Jablko | Malina | Citrón | |||
Složení v denní dávce | 8 g | RHP* | 8 g | RHP* | 8 g | RHP* |
Citrulin báze | 7000 mg | ** | 7000 mg | ** | 7000 mg | ** |
*RHP referenční hodnota příjmu, **RHP není stanovena
Složení:
Příchuť Jablko: citrulin báze, aroma jablko, regulátor kyselosti - kyselina jablečná, barvivo - chlorella, protispékavá látka - oxid křemičitý, sladidlo: steviol-glykosidy, ovocný prášek z jablka.
Příchuť Malina: citrulin báze, aroma malina, regulátor kyselosti - kyselina jablečná, barvivo - prášek z červené řepy, protispékavá látka - oxid křemičitý, sladidlo: steviol-glykosidy, ovocný prášek z maliny.
Příchuť Citron: citrulin báze, aroma lemon juice, regulátor kyselosti - kyselina jablečná, protispékavá látka - oxid křemičitý, barvivo - beta karoten, sladidlo: steviol-glykosidy, ovocný prášek z citrónu.
Upozornění: Doplněk stravy s aminokyselinou. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C. Chraňte před přímým slunečním zářením. Nevhodné pro děti do 15 let. U starších 15 let, kojících a těhotných žen je vhodná konzultace s lékařem. Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Minimální trvanlivost a šarže uvedena na obalu.